Het certificaat

Samen Sterk
tegen Abuse

Het Clean Networks certificaat

Het Clean Networks certificaat maakt het verschil tussen leveranciers (hosting aanbieders) die “bewust” en “onbewust onbekwaam” handelen. Door middel van het certificaat ontstaat er een eerlijk speelveld. We hebben de leverancier, die investeringen maakt om zijn netwerk te beschermen en op te schonen versus de leverancier die deze investeringen niet maakt.

Het kaf en koren scheiden door een zichtbaar onderscheid te maken tussen leveranciers die actief het netwerk schoonhouden. Indirecte gebruikers van het certificaat zijn inkooporganisaties zoals de overheid. Deze inkooporganisaties willen zekerheid over de aangeboden dienst van de leverancier. Deze zekerheid biedt het Clean Networks certificaat en dus ook de providers die voldoen aan de gedragscode Abusebestrijding.

Waarom een certificaat?

Het is geen positie om trots op te zijn: Nederland staat op bovenin internationale ranglijsten op het gebied van internetmisbruik. Maar liefst 40% van alle Nederlandse abuse resideert in de netwerken van hosting- en cloudproviders.
Dit beperkt zich niet tot enkele providers, het is sectorbreed een probleem. Internetmisbruik veroorzaakt veel overlast. Denk bijvoorbeeld aan spam, phishing en DDoS-aanvallen.

In deze context over internetmisbruik, is het niet alleen de problemen die overlast veroorzaken op het internet. Ook kwetsbaarheden zijn een probleem voor het juist functioneren van een online dienst. In veel gevallen ervaren bedrijven en particulieren hier rechtstreeks de negatieve gevolgen van.
Nederlandse providers leveren immers hun diensten aan particulieren, het bedrijfsleven en overheden in Nederland en daarbuiten. Honderdduizenden kleine, maar ook grote bedrijven vertrouwen erop dat ze door hun leveranciers (providers) ook geïnformeerd en geadviseerd worden op gebied van cyberveiligheid. En dat voor hen taken op het gebied van abuse bestrijding, uit handen wordt genomen.

“Door providers te motiveren tot handelen, wordt heel Nederland bereikt. En worden abuse en cybercrime effectiever bestreden. ”

Meer informatie nodig?

Clean Networks helpt organisaties door abuse inzichtelijk te krijgen en te bestrijden. Dat doen we door alle hosting aanbieders van Nederland samen te brengen op één platform. Samen sterk tegen abuse!