De strijd tegen abuse

‘Abuse’ is een hardnekkig fenomeen op het internet. Van kattekwaad tot geharde online criminelen: alle illegale praktijken op het internet kunnen worden gekenmerkt als abuse. Deze activiteiten moeten ergens worden gehost, maar er is geen bonafide service provider die daar aan begint. Daarom proberen kwaadwillende heimelijk systemen te gebruiken, of maken ze gebruik van ‘generieke’ diensten die snel te activeren zijn zoals image hosting. Wat voor vorm abuse ook aanneemt: het is slecht voor gebruikers van het internet én de reputatie van de sector.

De opvatting van de initiatiefnemers van het Clean Networks platform is daarom dat de bestrijding van abuse een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van alle bedrijven en organisaties die kwetsbaar zijn voor abuse. Niets meer en niets minder. Dat betekent dat we zorgen voor signalering, melding door een trusted notifier en gepaste actie. We kunnen het ons simpelweg niet permitteren om niets te doen.

De rol van hosting- en cloud providers

Met name hosting- en cloudproviders hebben een rol te spelen. Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat maar liefst 40% van online abuse afkomstig is van systemen van hosting- en cloudproviders. Dat is enerzijds verontrustend. Maar anderzijds betekent dat ook dat we met zekerheid weten waar een groot deel van het probleem zit. Daarom is het zaak dat alle hosters en cloudproviders in Nederland aansluiten. De deelnemers en leden van de DHPA en ISPConnect geven alvast het goede voorbeeld: zij zijn allemaal aangesloten op het Clean Networks platform.

Andere providers